Synsfeil og dysleksi – og lesekamera på brillen – Helseblogg.com

Synsfeil og dysleksi – og lesekamera på brillen

Små synsproblem kan gjøre store utslag på evnen til lesing

På helsestasjonen tas somregel første undersøkelse av synet til barnet. Men det krever lang erfaring og utdannelse til å avsløre dette delvis skjulte problemet. Selv har jeg møtt optikere som ikke evner å se problemet. Til og med en optometrist i det “offentlige”.

Det er faktisk vi foreldre som må lære oss å søke kunnskap, hos de som er spesialister. Jeg vil si, merker du at barnet ditt har problem FØR det begynner på skole med å forstå bokstaver, så ta en undersøkelse hos en velutdannet optometrist. I Norge har vi Opheim på Voss. 

Har barnet ditt konsentrasjonsproblem, lese og skrivevansker, eller et litt annerledes aktivitetsnivå enn normalen?
Så kan det være synet. Det skal vi være klar over. Og jeg vil at alle som leser dette skal dele det med alle som kjenner noen med et leseproblem. Få dem til å undersøke nærmere.

Alle barn burde hatt en synsundersøkelse. For feilene kan være så små at det ikke oppdages. Vi selv var etter tips avsted å besøkte en optiker. Denne fant noe feil. Skjønt lite. Men han ville ta datteren min inn en time til for å bedøve øynene så han fikk gjøre mer testing før vi skulle bli sendt videre med henvisning til øyelege. Kanskje vi kunne dra inn til Oslo også, for der var det folk som var trente på å øve opp synet. Men først burde vi altså ha denne bedøvelsen.

Mitt spørsmål var da, er det nødvendig? Hvis du vet det allerede nå, hvorfor må barnet da gå gjennom en stressfull undersøkelse hos deg når vi likevel skal videre? Jo for de likte å ha gjort den undersøkelsen først. Vel – tenkte jeg. Her er gode råd dyre. Så begynte jeg å snakke med andre som hadde gjort erfaringer både med øyeleger og optikere. Det viste seg at et barn hadde gjennomgått hele 3 operasjoner uten at det hjalp utav det øyeleger mente var rett, så på siste sjans, den fjerde operasjonen så gjorde de som en spesialoptiker fra Voss mente var rett. Det virket. Overlegen måtte bøye seg i støvet og flott gjort – sendte brev om at dette ikke hadde vært vellykketom det ikke hadde vært for optikeren på Voss.

Hven er denne optikeren på Voss?
Det fikk meg til å tenke. Hva var det den optikeren på Voss gjorde av undersøkelser som ikke andre gjorde? Hvilke erfaringer hadde de? Jeg avbestilte den timen for bedøvelse av øynene og videre målinger.

Vi fikk oss time så å si på dagen og dro til Voss – og Alf Opheim. Der møtte vi en fantastisk mann, som møtte jenta på en veldig mottakende måte. En skoier som fortalte morsomme historier og brukte hele seg for å få denne timen unnagjort. Hun var litt skeptisk siden den forrige hadde “blåst” på øynene. Her var det ingen bedøvelse. Tidligere målinger var annerledes på hans apparat og metodene som ble brukt var annerledes. Det ble kontrollert hele tiden at svarene hennes var rette. Og hva det ble konkludert med? Jo – en klassisk en – og som gled rett inn i mønsteret vi har levd med disse årene hun har slitt på skole.

Her har vi vært på PPT grunnet lese og skrivevansker og konsentrasjonsproblem, tatt i mot spesialpedagog timer hele tiden – så visst har vi fått hjelp.  Vi ble til og med anbefalt å be om en vurdering på å ta i mot medisinering for det kunne hjelpe “veldig”. Vi har ikke noen hyperaktiv diagnose noe sted. Men det er en urolighet. Klarer ikke sitte så lenge i full konsentrasjon. Men hva skulle de tablettene hjelpe på??? Hvem er de egentlig som sitter i systemet og anbefaler oss alt dette? Har de kompetanse? Vet de at “de tablettene” skaper store problemer i fremtiden for de barna som får den type medisinering? Virker så lett for enkelte.

Det er 1 kritere jeg vil ha på plass. Gratis synsundersøkelse til alle barn.

 

Vet dere hva som står i forskningsrapportene når barn har bare små feil på synet?

 

“Siden lesing er en så kompleks visuell oppgave, bør en i større grad utrede synsfunksjonen på nært hold,

vektlegge tester for samsyn spesielt og inkludere kartlegging av øyemotorikk og visuell utholdenhet.

Hva en synsnedsettelse innebærer er individuelt, men den kan få konsekvenser for kommunikasjon, atferd, orientering og motorikk.

En liten funksjonsnedsetting innen ett av disse områdene kan få store konsekvenser for barnets utvikling (Bengtfolks, Møller & Hyvarinen, 2011).”

 

Hentet fra forskningsrapporten https://utdanningsforskning.no/artikler/liten-tue-kan-velte-stort-lass—sma-synsfeil-kan-gi-store-problemer/

Videre leser vi en artikkel fra bladet “Mat og Helse” fra 2013

 

Trykk på linken her for å lese en veldig interessant artikkel: Smaa synsfeil

….

Så går tiden. Ny utvikling og vi får et nytt teknisk hjelpemiddel på markedet som ser ut til å hjelpe mange. Vi ser at mange får hjelp med dette lille brillekameraet som leser opp tekst for deg.

Brillekameraet “OrCam” – heter vidunderet. 

Skulle tro at mye kunne være løst for mange. Men så kommer vi til det mikroskopiske nåløyet igjen. Hvilken knagg skal man henge søknaden på? Det koster dyrt men ser mange med dysleksi står fram og skryter. De får en ny hverdag. Skal vise seg litt av en jobb på prøve å få tak i. Visste du at hver kommune har en synskontakt? Kan være et sted å begynne for de skikkelig svaksynte. Men det er altså skole eller ppt som må søke hjelpemiddelsentralen om å få dette brillekamera. Det holder ikke å bare si at barnet har dysleksi tydeligvis. Og i mellomtiden tikker klokka. Måneder med like liten hjelp. Vi trenger et system som sier: Lesevansker? Versågod – her er et brillekamera.

Jeg ser mange fordeler med et brillekamera. Det kan avhjelpe hverdagen veldig. Bare det å få lest opp noe på mobilen, eller på et produkt du skal ha. Det kan være et kanonbra verktøy for de som lærer seg å lese gjennom ordbilder. Ikke minst, man kan vekke lesegleden og istedet for at barnet eller den voksne skal leve i lesevegringen. Her er så mange muligheter. La oss gjøre det enklere å få hjelpe barna våre – det fins nok av utfordringer om vi ikke får hjelpen hvertfall.


Translate »
error: Content is protected !! COPYRIGHT