Karbohydrater – den evige kampen! – Helseblogg.com

Karbohydrater – den evige kampen!

Karbohydrater.

Er ikke karbohydrater bra? Karbohydrater har størst påvirkning på sukkernivået i kroppen. Blodsukkernivået trigger kroppen til å produsere insulin. Insulinet hjelper sukkeret til å bli tatt opp i cellene, og fettforbrenningen blir stoppet i kroppen. Spiser du mat med lavere karbohydratinnhold vil dette da gi mindre påvirkning på sukkernivået. Dessuten blir du ikke like fort sulten igjen som når du spiser mat med høyt karbohydrat innhold.

En annen måte å si det på; Spiser du lavkarbo, vil cellene måtte spise mer fett for å ha noe å “leve på”, istedet for sukkeret som de blir foret med når du spiser høykarbo. 

• Karbohydrater gir musklene rask energi, slik at du klarer å løpe raskt, løfte tungt, hoppe høyt, m.m.

• Under middels og hard trening er karbohydrat kroppens viktigste energikilde

• De som trener er avhengig av karbohydrat for å orke å trene og prestere bra på trening

MEN VELG RETTE KILDEN TIL KARBOHYDRATER:

Oss som ønsker oss ned i vekt, spesielt om maven er stor, bør begrense bruk av raskt opptakelige karbohydrater slik som: brød (unntatt ekstra grovt), poteter, pasta, ris, epler, bananer, sjokolade, sukkerholdige drikker (husk at det er like mye sukker i juice og melk som i brus). For å gå ned i vekt er det viktig å kun spise små, hyppige måltider, dvs ca 6 små måltider pr dag.

Denne anbefalingen fant jeg på et hjertesenter sin nettside. Ble litt overrasket selv her, for det hadde jeg ikke tenkt over – at det er like mye sukker i juice og melk. Jeg er absolutt ikke noe brus-liker, men gi meg juice og melk… Der var det en liten synder ja. Så kur uten juice og melk heretter.

På livsstilendrings kurset lærte jeg meg en håndregel – En hånd med karbohydrater (fullkornspasta feks, eller fullkornsris), en flat hånd med proteiner (kyllingkjøtt uten skinn, biff, reker) og resten grønnsaker.

Fullkornsprodukter har en lavere glykemisk index enn finere produkter. Glykemisk index viser effekten produktet har på blodsukkeret. Hensikten med å se på glykemisk index kan gi deg en pekepinn på hvor fort denne matvaren blir tatt opp i kroppen og omgjort til “sukker” og forbrent. Det er her uttrykket “raske karbohydrater” kommer fra.

Vil du komme i form, skal du velge et kosthold som mest mulig består av «langsomme» næringsmidler, altså dem med lavt tall i den Glykemiske Index, GI. Du øker forbrenningen, suget etter søtsaker avtar, og du minsker risikoen for hjerte-/karsykdommer. Og blodsukkeret holdes stabilt.

Fedon sin glymeiske liste feks finner du her: http://www.fedon.no/filestore/Artikkelbilder/pdf-filer/GiGb-liste.pdf

Share Button


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Translate »
error: Content is protected !! COPYRIGHT