“Ikke noe galt med synet på barnet” sier helsesøster. Men kan egentlig en helsesøster bedømme det? – Helseblogg.com

“Ikke noe galt med synet på barnet” sier helsesøster. Men kan egentlig en helsesøster bedømme det?

“Ikke noe galt med synet på barnet” sier helsesøster. Men kan egentlig en helsesøster bedømme det?

Det er nok en overskrift som kan trigge både helseansatte og foreldre. Skal vi ikke kunne stole på det dem sier?

Det er faktisk vi foreldre som må lære oss å søke kunnskap, hos de som er spesialister.

Har barnet ditt konsentrasjonsproblem, lese og skrivevansker, eller et litt annerledes aktivitetsnivå enn normalen?
Så kan det være synet. Det skal vi være klar over. Og jeg vil at alle som leser dette skal dele det med alle sine.

Alle barn burde hatt en synsundersøkelse. For feilene kan være så små at det ikke oppdages. Vi selv var etter tips å besøkte en optiker. Denne fant noe feil. Skjønt lite. Men han ville ta datteren min inn en time til for å bedøve øynene så han fikk gjøre mer testing før vi skulle bli sendt videre med henvisning til øyelege. Kanskje vi kunne dra inn til Oslo også, for der var det folk som var trente på å øve opp synet. Men først burde vi altså ha denne bedøvelsen.

Mitt spørsmål var da, er det nødvendig? Hvis du vet det allerede nå, hvorfor må min datter da gå gjennom en stressfull undersøkelse hos deg når vi likevel skal videre? Jo for de likte å ha gjort den undersøkelsen først. Vel – tenkte jeg. Her er gode råd dyre. Så begynte jeg å snakke med andre som hadde gjort erfaringer både med øyeleger og optikere. Det viste seg at et barn hadde gjennomgått hele 3 operasjoner uten at det hjalp utav det øyeleger mente var rett, så på siste sjans, den fjerde operasjonen så gjorde de som en spesialoptiker fra Voss mente var rett. Det virket. Overlegen måtte bøye seg i støvet og flott gjort – sendte brev om at dette ikke hadde skjedd om det ikke hadde vært for optikeren på Voss.

Hven er denne optikeren på Voss?
Det fikk meg til å tenke. Hva var det den optikeren på Voss gjorde av undersøkelser som ikke andre gjorde? Hvilke erfaringer hadde de? Jeg avbestilte den timen for bedøvelse av øynene og videre målinger.

Vi fikk oss time så å si på dagen og dro til Voss – og Alf Opheim. Der møtte vi en fantastisk mann, som møtte jenta på en veldig mottakende måte. En skoier som fortalte morsomme historier og brukte hele seg for å få denne timen unnagjort. Hun var litt skeptisk siden den forrige hadde “blåst” på øynene Her var det ingen bedøvelse. Tidligere målinger var annerledes på hans apparat og metodene som ble brukt var annerledes. Det ble kontrollert hele tiden at svarene hennes var rette. Og hva det ble konkludert med? Jo – en klassisk en – og som gled rett inn i mønsteret vi har levd med disse 1,5 årene hun har gått på skole.

Her har vi vært på PPT grunnet lese og skrivevansker og konsentrasjonsproblem, tatt i mot spesialpedagog timer hele tiden – så visst har vi fått hjelp.  Vi ble til og med anbefalt å be om en vurdering på å ta i mot medisinering for det kunne hjelpe “veldig”. Vi har ikke noen hyperaktiv diagnose noe sted. Men det er en urolighet. Klarer ikke sitte så lenge i full konsentrasjon. Men hva skulle de tablettene hjelpe på??? Hvem er de egentlig som sitter i systemet og anbefaler oss alt dette? Har de kompetanse? Vet de at “de tablettene” skaper fremtidens narkomane? Virker så lett for enkelte.

Det er 1 kritere jeg vil ha på plass. Gratis synsundersøkelse til alle barn.

 

Vet dere hva som står i forskningsrapportene når barn har bare små feil på synet?

 

“Siden lesing er en så kompleks visuell oppgave, bør en i større grad utrede synsfunksjonen på nært hold,

vektlegge tester for samsyn spesielt og inkludere kartlegging av øyemotorikk og visuell utholdenhet.

Hva en synsnedsettelse innebærer er individuelt, men den kan få konsekvenser for kommunikasjon, atferd, orientering og motorikk.

En liten funksjonsnedsetting innen ett av disse områdene kan få store konsekvenser for barnets utvikling (Bengtfolks, Møller & Hyvarinen, 2011).”

 

Hentet fra forskningsrapporten https://utdanningsforskning.no/artikler/liten-tue-kan-velte-stort-lass—sma-synsfeil-kan-gi-store-problemer/

Videre leser vi en artikkel fra bladet “Mat og Helse” fra 2013

 

Trykk på linken her for å lese en veldig interessant artikkel: Smaa synsfeil

 

 

 

 

 

 

Share Button


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


error: Content is protected !!